Geritsel

geritsel

November 2015. Toen het noodlot Albufeira trof. Met ondergelopen kelders en rubberbootjes in de winkelstraten.

Toen was het herfst, nu al bijna voorjaar. En toch, opeens dat nukkige weerbeeld. Dit is toch Zuid-Europa? Tja, berg je maar, zodra een lagedrukgebied ’t op de heupen krijgt.
Read more

Brak

 

brak

Gisteren maar weer eens geprobeerd. Tegen beter weten in. Te vroeg gezet en te lang bewaard. In een slecht isolerende thermoskan. Overigens, naar slootwater smaakte die bak.

Waarom verbaas ik mij nog. Simpel en vrij logisch. Ze leren het blijkbaar nooit. Eigengereid, ondanks zich herhalende kritiek. En de veelheid van kannen.

Meteo

Die linea recta teruggestuurd worden. Naar de keuken, onbestaanbaar zou je denken. Sterker nog gewoon verspilling. Trouwens, Portugal is toch het land van de koffiecultuur?

De winter is aan het binnensluipen. Aan alles goed te merken. Ook al vinden sommigen van niet. Stellig van mening dat de Portugese herfst geruisloos overgaat in de lente. Die perceptie is aan de (te) positieve kant, volgens mij.

Ach wat, het is maar een denkbeeld. Immers onmerkbaar koelt het af. Van t-shirt naar lange-mouwen-weer. Bevestigd door mijn waarneming. Na een blik omhoog gecombineerd met de gevoelstemperatuur.
Read more

Ooggetuigen

ooggetuigen

Het menselijk geheugen is niet altijd de beste reisgenoot. De poging om te herinneren zit vol moeilijkheden en contradicties. Wanneer dagen en nachten ineen vloeien tot een onduidelijk geheel.

Lastig en verwarrend om afzonderlijke delen te onderscheiden. Enfin, elke herinnering is goed genoeg. Vergelijkbaar met een reis die nooit eindigt.
Read more

Bèèèh

Bèèèh1

Geliefd vanwege zon, zee en strand. De Algarve, overbekend van de gele en rode kliffen. Geroemd om de mooiste kusten van Europa.

De kakofonie weerklinkt boven het reisgewoel uit. Een vertrekhal vol gedempte vliegveldgeluiden. Van gespeksflarden, huilende kinderen tot onverstaanbare vluchtinformatie.

In het hoogseizoen behoorlijk druk. Snikheet, zodra de temperatuur stijgt tot wel 40°. Elk snippertje levensruimte ten prooi aan massatoerisme, zou je denken.
Read more

Griezelen

griezelen

Op deze prachtige zonovergoten dag. Een bizarre aanblik al die botten en doodshoofden. Hoe verzin je zoiets onalledaags. Een creatieve nogal lugubere oplossing. Vanwege ruimtegebrek op begraafplaatsen, las ik.

Overvallen

Op zoek naar Igreja do Carmo in Faro. Al ronddwalend door knusse straatjes. Informeren naar de juiste weg bij deze en gene. Gevonden dat majestueuze kerkgebouw. Statig op een getrapt bordes. Geflankeerd door twee torens.
Read more

Paga menos

paga menos

Slingerende wegen voeren je door slaperige negorijen. Alsof de tijd er heeft stil gestaan. Met overal wel een cafeetje. Waar de lokale bevolking zijn koffie en biertje drinkt.

Als je wars bent van badplaatsen vol betonnen flatgebouwen. Of stranden overladen met badgasten. Genoeg hebt van terrasjes en liefdeloos bereid gemaksvoedsel.
Read more

Netjes

netjes

Een routineblik op de keukentafel bij binnenkomst. Om de boodschappen te checken. Die vandaag in huis moeten worden gehaald. Mijn oog valt op een ogenschijnlijk urgente aanschaf. Dringend, maar met een kwinkslag. Blijkt uit de glimlach van smiley.

Een bord aan een hek, op het pleintje. Bij de plaats waar wij regelmatig uitkijken. Over die eindeloze oceaan. Laat geen hondenpoep achter op het strand. Verontreinig de zee niet. Streef naar hergebruik en bescherm de natuur. Wees voorbereid op morgen. Klare taal in deze anonieme boodschap.
Read more

Cool

cool

“Oude hippies kom je er nog tegen”. De reclamebelofte op een website die ik bezocht. Ilian, onze oudste kleinzoon zag het wel zitten. Een bord en een surfpak huren om lekker te gaan ‘subben’ (surfboarden). Uitdagend vanwege de enorme golven. Soms hoger dan tweeënhalve meter. Tientallen meters doorrollend naar het strand.

Verblijd onderweg er naartoe. In een adembenemende rit. Bekoord door ongerepte schoonheid. Als vanzelf in een vertraagd tempo. Met je voet losjes op het gaspedaal. Via kronkelende weggetjes voorbij de toppen van de kliffen. Omlijst met spectaculaire vergezichten. Opeens sta je oog in oog met Portugal’s woeste westkust.
Read more

Wasdag

wasdag
Lavadouros, zo heten ze in het Portugees, openbare wasplaatsen. Honderden jaren wasten Portugese vrouwen er gezamenlijk hun kleding. Oude gebruiken, uitstervende gewoontes. Een keerzijde van economische vooruitgang. Geschiedenis, want iedereen heeft tegenwoordig een wasmachine.
Read more

Amo-te

Amo-te

Verfspuiterij

Gekken en dwazen schrijven hun namen op muren en glazen. Spuitbuskunst zie je weinig. In de streek waar wij ons ophouden. Tuinen rond huizen in Portugal zijn ommuurd. Om pottenkijkers op afstand te houden. In de fraaiste pastelkleurtjes.

Onweerstaanbaar voor stiekeme verfspuit-artiesten zou je denken. ‘Street Art’, getransformeerd van illegaal kladwerk. Tot gewaardeerde en geaccepteerde kunstvorm. Te bewonderen in het straatbeeld van Lissabon.
Read more

Vakantie Portugal

costa de LisboaOntdek Costa Lisboa, de ideale combinatie van zon, zee, strand en cultuur

stranden algarveLekker luieren op één van de vele prachtige stranden in de Algarve in jouw zonvakantie

rondreis portugalGeniet van een meerdaagse rondreis in Portugal of op Madeira

cultuurPittoreske dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Ontdek de cultuur van Portugal