Adrenaline

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Adrenaline

Lusteloos

Portugal had als eerste in Europa de landsgrenzen op orde. Bergen vormen natuurlijke grenzen met Spanje. Ook rivieren als de Guadiana, Douro en Minho. Zo luidt de historie. “Opahhhh…. daar wil ik het niet over hebben. Gaan wij wat leuks doen vandaag”.

Ilian aan het woord na een diepe zucht. Onmiddellijk bijgevallen door Boyd. Twee handen op één buik. Een beetje gemelijke sfeer beheerst de ontbijttafel. Tja, wat leuks het is maar net wat je eronder verstaat. Bij pubers kom je daar lang niet altijd achter.

Een dagje uit plannen. Dat achteraf 100% geslaagd bleek. Hmmm…. soms een optelsom van twijfelachtige beslissingen. Perfectie, als einddoel. Iedereen weet ’t, dat bereik je nooit. Stop maar om ernaar te streven.

Alcoutim

De heuvel af. Dalend over smalle, hobbelig geplaveide straatjes. Naar beneden bij de promenade. Een handvol cafés en restaurants. Met uitzicht op de grensrivier. Sfeervol bergstadje in het noord-oosten van de Algarve. In vroeger tijden een belangrijke rivierhaven.

Wandelend in gezelschap van eeuwenoude huizen. Aan het eind van het straatje staat de Igreja da Misericórdia. Er hangt een hongerig makende geur van gegrilde kip. Toch maar even teruglopen voor een lunch. In dat oer-Portugese restaurant.

Verder, gelaafd dankzij die onovertroffen bereide gegrilde zalm. Bij de oevers van de rivier is meer te zien. Een sobere kapel Ermida de Santo António. Een oud Huis van de Graven van Alcoutim. Casa dos Condes de Alcoutim, een beetje cultuur.

Sanlúcar

Sanlúcar de Guadiana  voluit, de Andalusische buurman. Aan de overkant van de Guadiana, die door het landschap meandert. Kris, kras ronddwalen. Door de smalle steegjes. Mannen, vrouwen en gezinnen allemaal opgedoft.

Vandaag blijkt een toogdag te zijn. De dorpsgemeenschap viert het bloemenfeest. Een drukte van belang. Bij de kerk die boven het dorp uittorent. In de kerk danst een groep mannen en jongens. Zwarte broek en rode cape. Het ritme bestaat uit een eindeloos herhaalde eentonige slag op de trom.

Actie

Bij LÍMITE ZERO moet je zijn. Als je grensoverschrijdend wilt zippen. Van Spanje terug naar Portugal. Hangend aan een kabel overbrug je tijd en afstand. Met een sprong in de diepte land je 720 meter verderop. Terug naar Alcoutim in Portugal. Een uur vroeger dan in Spanje, aan de overkant.

Onze kleinzoons zijn niet bang uitgevallen. Als het om hoogte en snelheid gaat. Dit type uitje is voor hen je-van-het. Vandaag is opa de held van de dag. Helemaal opgewonden dat ik dit tripje bedacht. Helaas, Boyd is nog te jong.

Enthousiast begeven wij ons op het platform. O caminho do futuro, een heuse teletijdmachine. Vanuit ’t hier en nu in luttele seconden. Met gemiddeld 70 á 80 kilometer per uur. In een spectaculaire zweefduik naar het verleden. Als gezegd, in Portugal geldt een andere tijdzone voor de wijzers van de klok.

Tijdreizen

Onze teletijdreis gaat maar één kant op. In Portugal wacht geen DeLorean DMC-12 op je. Je weet wel, die Engelse automobiel. De gevleugelde deuren wijd opengeklapt, klaar om in te stappen. Vergeet ‘t maar. Ook geen knotsgekke geleerde, die doctor Emmett Brown. Uit de sciencefictionfilm Back to the future. Om je samen met Marty McFly terug naar Spanje te teleporteren.

Een anticlimax, wil je de sensatie nog eens beleven. In een gezapig tuf-tuffend bootje. Eerst opnieuw de Guadiana oversteken. Aan de overkant is het opeens weer één uur later. Het voorportaal voor nog één keer. Een paar seconden kicken op pure adrenaline.

Adrenaline-1

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code