Alentejo

Deze streek, net boven de Algarve, is heuvelachtig, dunbevolkt en uitgestrekt. Bezienswaardigheden in Alentejo zijn onder meer de prachtige historische dorpen en steden, de middeleeuwse vestigingsstadjes en de ongerepte kust en strandjes.

De kust van de Alentejo heeft twee gezichten. Grillige, steile kliffen met kleine strandjes en vissershaventjes vind je vooral in het zuiden. In het Noorden vooral witte duinen met blauwe lagunes. Bij Setúbal ligt de Serra da Arrábida, dit is een klein gebergte wat uit de zee rijst.

Het noorden

Het noordoosten van de Alentejo, langs de Spaanse grens, wordt gekenmerkt door een rotsachtig landschap met hoge heuvels en kleine kasteeldorpjes. De beste wijnen van Portugal komen hier vandaan. Er zijn diverse wijnproeverijen in deze omgeving. Midden in de omvangrijke olijfgaarden ligt de monumentale vesting Elvas. Een andere belangrijke historische stad is Evora, dat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO staat.

Het zuiden

In het zuidelijk deel van de Alentejo vind je vooral kurkeiken en olijfbomen. Het landschap is er open en uitgestrekt met grote, indrukwekkende boerderijen. In het oosten wordt de streek doorsneden door de Guadiana. Langs deze rivier staan vele watermolens en je vind hier het natuurpark ‘Vale do Guadiana’. In de Alentejo kun je ook nog vele ruines uit de Romeinse tijd terug vinden, zoals São Cucufate bij Vidigueira.

Castelo de Vide

Castelo de Vide

Castelo de Vide is volgens velen het best bewaarde middeleeuwse stadje van Portugal. Het ligt trapsgewijs tegen de helling van één van de noordelijk uitlopers van de Serra de São Mamede. Vroeger was het een belangrijke vesting in het Spaanse grensgebied, nu een stadje waar het lijkt dat de tijd stilgestaan heeft. Het heeft een 14-eeuws kasteel waar je nog echt kunt voelen hoe het vroeger was. Bijzondere bezienswaardigheden zijn hier verder de Joodse wijk met de oude synagoge, gotische deurportalen en overdekte marmeren fontein Fonte da Vila.

Marvão

Marvão

Marvão ligt werkelijk adembenemend op een granieten rots van 856 meter hoog. Met zijn stralend witte huisjes wordt dit als een van de mooiste dorpjes van Portugal gezien. De directe omgeving van Marvão leent zich uitstekend voor het maken van een autorit langs onder meer oude hunnebedden.

 

monsaraz

Monsaraz

Het middeleeuwse stadje Monsaraz ligt, op een heuvel van circa 350 meter boven de rechteroever van de rivier Guadiana, die de grens tussen Portugal en Spanje vormt. Het pittoreske stadje Monsaraz kenmerkt zich door witte huizen met rode daken, smeedijzeren balkons en langwerpige schoorstenen van 300 jaar oud

Bekijk vakantie aanbiedingen Portugal

Geef een reactie