Amo-te

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Amo-te

Verfspuiterij

Gekken en dwazen schrijven hun namen op muren en glazen. Spuitbuskunst zie je weinig. In de streek waar wij ons ophouden. Tuinen rond huizen in Portugal zijn ommuurd. Om pottenkijkers op afstand te houden. In de fraaiste pastelkleurtjes.

Onweerstaanbaar voor stiekeme verfspuit-artiesten zou je denken. ‘Street Art’, getransformeerd van illegaal kladwerk. Tot gewaardeerde en geaccepteerde kunstvorm. Te bewonderen in het straatbeeld van Lissabon.

Vol toonaangevende werken. Wereldberoemd geworden. Graffiti is van alle tijden. Schrijven op muren en monumenten. Niks nieuws onder de zon. Zelfs de Romeinen deden het al, kliederen.

Graffitiposse

De oudste van Portugal, Graffiti Grandmas. Bestaat uit een gezellige groep pensionada’s. Oudere dames wilden alles leren. Over schuttingkunst. Om het zelf in praktijk te brengen. De graffiti-oma’s in Lissabon. Ze hebben schijt aan conventies. Zo luidt dat intro. Van een verbazingwekkende reportage.

Sommige onverlaten zitten nergens mee. Kalken hun namen overal en nergens op. Zonder terughoudendheid. Schaamteloze muurkladderij. Op de eeuwenoude kleurrijke klippen. Die indrukwekkende rotswand. Afwisselend rood en wit. Langs Praia da Falésia. Aan de Atlantische oceaankust. Tussen Olhos de Água en Vilamoura.

Geen enkel respect voor natuurlijk erfgoed. Waartoe deze immense steenmassa feitelijk behoort. Razend kan ik worden. Bij de aanblik van zoveel onzinnigheid. Volslagen hersenloze types, die simpelen van geest. Pardon, maar mijn kwaadheid moest er uit! Schande en eeuwig zonde.

Fatsoenlijk

De Graffiti Grandmas houden zich aan normen van fatsoen. Werken samen met professionele straatartiesten. Die de oudere kunstenaars bijstaan. Als begeleiders en mentoren. Lelijke muren van Lissabon, aldoor verfraaiend.

Met straatkunst. Daar is het hen om te doen. Geen destructieve vormen van zelfexpressie. Die zijn uit den boze. Bijvoorbeeld nietsontziend bekladden van andermans eigendommen. Gelukkig maar, daarmee is goed te leven. Dat begrijpt een kind.

Noppes, niks, ‘nada’ te maken met graffiti. Geen sprake van straatkunst. Vandalisme. Lui, die dom hun naam gaan zitten krassen. Op dat unieke natuurlijke erfgoed dat ongerept hoort te blijven.

Allesbehalve een reclamebord voor zulke narcistische gasten. Waarschijnlijk apetrots op hun prestatie. Onuitwisbaar in koeienletters bekrast. Ongewild leesbaar voor elke passerende natuurliefhebber. Hè, hè, sorry hoor, maar het lucht wel even op.

Guerreiro

Op de terugweg van een wandeling. Uitrustend op een bankje in de zon. Tegenover een omheinde bouwplaats. Hier verrijst binnenkort een parochiaal centrum. Mijn aandacht wordt getrokken door een gepassioneerde boodschap.

In het oog springend. Misschien kon hij de drang niet langer weerstaan. Z’n liefde voor Maria moest van de daken geschreeuwd. Dat was blijkbaar niet toereikend. Ziedaar de oerkreet van een strijder, gedreven door uitzinnige toewijding.

Ten einde raad de liefdesverklaring maar op een schutting gekalkt. Een momentopname, niet voor eeuwig. Dat heb je nu eenmaal. Met een tijdelijke afscherming bij een bouwplaats. Hopelijk brandt het heilig vuur voor Maria nog.

De hartstocht is misschien door haar onbeantwoord. Of, was de genegenheid kortstondig. Inmiddels bekoeld. Wie weet. Allesbehalve kunst. Niettemin oprecht en hartverscheurend. Portugese romantiek ten voeten uit. Gewoon zo maar een verrassend plaatje. Onmiddellijk vastgelegd in Rua 12 de Julho. Amo-te.

 

Robert Steur

 

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

 

Amo-te

Geef een antwoord

*

code