Brak

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

 

brak

Gisteren maar weer eens geprobeerd. Tegen beter weten in. Te vroeg gezet en te lang bewaard. In een slecht isolerende thermoskan. Overigens, naar slootwater smaakte die bak.

Waarom verbaas ik mij nog. Simpel en vrij logisch. Ze leren het blijkbaar nooit. Eigengereid, ondanks zich herhalende kritiek. En de veelheid van kannen.

Meteo

Die linea recta teruggestuurd worden. Naar de keuken, onbestaanbaar zou je denken. Sterker nog gewoon verspilling. Trouwens, Portugal is toch het land van de koffiecultuur?

De winter is aan het binnensluipen. Aan alles goed te merken. Ook al vinden sommigen van niet. Stellig van mening dat de Portugese herfst geruisloos overgaat in de lente. Die perceptie is aan de (te) positieve kant, volgens mij.

Ach wat, het is maar een denkbeeld. Immers onmerkbaar koelt het af. Van t-shirt naar lange-mouwen-weer. Bevestigd door mijn waarneming. Na een blik omhoog gecombineerd met de gevoelstemperatuur.

Quote

Misschien iets teveel wensdenken? Anders dan leugens die het karakter dragen van mythomanie. Geen sprake van leugenzucht dus, of ziekelijke fantasterij.

Gemakshalve zeg ik Bob Dylan na. Indachtig zijn ballade Subterranean Homesick Blues. Je hebt geen weerman nodig. Om te weten uit welke hoek de wind waait.

Onderweg een uitblik over het stuwmeer. Waarlangs hoge pijnbomen de wacht houden. Mooi en angstwekkend tegelijk. Om te zien hoe de natuur lak heeft aan de beschaving.

Onbewogen

De bergen en rivieren laten het onverschillig. Of wij ze al dan niet beklimmen of bevaren. Niets betekent de mens voor hen. Want hun bestaan duurt al eeuwig. Verstoken van huizen, schuren, bruggen, elektriciteitspalen en internet.

Verlatenheid voert de boventoon, rijdend door de Alentejo. Des te opvallender, want voorbij de bocht doemt een eenzaam chalet op. Met een schotel eraan vastgeplakt. Een satellietantenne die lijkt op een wrat.

De bouwvallige keet is in de greep van klimplanten. Als aderen die de muren overeind houden. Nieuwsgierig bezig de vuile gebarsten ruiten te besnuffelen. Aan de muur een vervaagde aanprijzing van Schweppes tonic.

Desillusie

Regelmatig kom je ze tegen. Roest likt aan de randen. Van metalen relieken die betere tijden hebben gekend. En toch, hun ouderdom ten spijt, vervallen schuren of bouwvallige ruïnes opvrolijken.

Naast de groezelige deuropening, bijna halfvergaan. Daaronder als een postscriptum. Een groezelig bordje met: Nicola-koffie. Vooruit dan maar. Wie weet blijkt dit de perfecte lokatie voor een bakkie troost.

Op het erf verwelkomd voor dit opkikkertje. Onverschrokken, ondanks het woeste geblaf van een vale hond. Binnen klauwt een geur van zweet en zoete uien aan de lucht.

Mijn donkerste voorgevoel zwelt aan. Tegen het glas dolgedraaide gonzende bromvliegen. Nog meer ondefinieerbare species. Vastgekleefd aan gele strips. Omlaag krullend van de zoldering.

Opluchting

Onder het lage plafond dartelen rookslierten omhoog. Net slangen als de rook wordt gevangen door het licht. Van een verdwaalde zonnestraal die door het raampje piept.

In een hoek van de toog. Op een gloeiend kookplaatje. Koffie pruttelend in een smerige pot. Adeus, daar waag ik mij niet aan. Enfin, die welhaast mythische koffiecultuur. Ze blijkt lang niet altijd te evenaren.

Hoewel meestentijds boven twijfel verheven. Zeker weten, uitgezonderd bij ons ontbijt. ‘s Ochtends maar even afzien. Eerlijkheidshalve niet iedere dag. Vanochtend als bij verrassing. Geen oude, koude koffie.

Echt een pluspuntje, zoals Portugese koffie hoort te smaken. Uitzondering vormt de regel zegt een spreekwoord. Vandaag geen schaamteloze valse start. Met bruin gefilterd zeewater, maar dan brak.

brak

 

Robert Steur

 

Woordenbrei   |  https://woordenbrei.wordpress.com

 

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code