Chuva

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

chuva

Regen

Niet eerder zag ik zo’n drukte van belang. Een mierenhoop in de aankomsthal van Faro AirPort. Toevallig allemaal tegelijk geland. Uit alle windstreken. De route naar de bagageband is bezaaid met koffers, handbagage en golftassen. Blijkbaar willen ze allemaal een weekje ertussen uit.

Sommigen blijven misschien wat langer. De meeste toeristen hopen op zonnig weer tijdens hun vakantieverblijf. Slim om van tevoren de weersverwachtingen te checken. Voordat je een tripje naar de Algarve boekt. Elk seizoen kent voor- en nadelen.

In de lente is de natuur op zijn mooist. Met grotere kans op kouder weer en neerslag. Voor zonaanbidders zijn de zomermaanden ideaal. Wel wordt het landschap bruin door te weinig regen. Behoorlijk saai qua flora, reken maar.

Gewoontegetrouw word ik op de luchthaven verwelkomt met een stralende zon. Vorige week drong een grauwsluier zich op door de metershoge ramen. Een schrale troost, een weermelding. Voorafgegaan door een splash-geluidje op m’n mobiel. Ook Nederland hield het niet droog.

Dorheid

Nee, dan vorig najaar. In de eerste helft van november 2017. Regenval die minder bedroeg, dan een kwart van het normale gemiddelde. Die gortdroge toestand duurde voort totdat die maand ten einde liep. Met afgrijzen zagen tot wanhoop gedreven boeren hun waterreservoirs opdrogen.

Voornamelijk omdat een half jaar voorafgaand geen regen viel van betekenis. Die periode kende extreem hoge temperaturen. Daardoor ontstonden rampzalige bosbranden en een ernstig gebrek aan water. Drinkwater voor mens en dier. Gebrek aan water voor de landbouw en grasteelt voor het vee.

In het Portugese binnenland zijn velen niet aangesloten op het waterleidingnet. Maar volledig zelfvoorzienend in hun waterbehoefte. Dankzij bronnen, putten of boorgaten. Een ware nachtmerrie als je merkt dat ze dreigen op te drogen.

Ongemak

Zodra in Portugal de hemelsluizen opengaan, dan valt er behoorlijk wat. Niks kinderachtig miezeren, maar hevige en langdurige regenbuien. Straten die onmiddellijk blank komen te staan. Tja, aan waterafvoer schort het een en ander. Niet half zo effectief als in Nederland. Onafzienbare waterplassen die je niet kunt oversteken, zonder natte voeten te krijgen.

Het traditionele Portugese plaveisel is schitterend mooi om te zien. Maar o zo verraderlijk na een regenbui. Alsof je over spiegelglad ijs loopt. Voorzichtig, heel voorzichtig om niet onderuit te gaan. Wankelmoedig als een hulpeloze bejaarde zonder rollator. Afwisselend de glibberige stoep verruilen voor stroever asfalt.

Op de golfbaan, een ondergelopen eerste tee. Haastig geparkeerde, verzopen golftrolley’s. Hun eigenaren gehuld in regenpak, schuilend voor de wolkbreuk. In arren moede besluit de caddymaster tot het opschuiven van de starttijden. Met golf wordt ‘t niets meer vandaag, stelt hij moedeloos vast.

Opletten

Houd rekening met nog een andere spelbreker. Soms waait in de voorjaarsperiode een koude zeewind. Deze oceaanbries zorgt voor een gevoelstemperatuur die enkele graden lager ligt. Valt de boosdoener weg, hmmm… dan voelt het gelijk stukken aangenamer.

Het is nog maar de vraag of er genoeg water is gevallen. Om de reservoirs aan te vullen. Voldoende om de aanstaande droge zomerperiode door te komen. Zonder kans op een watertekort. Want, na regen komt zonneschijn, zegt een overbekend spreekwoord.

Goed om te weten. Eer je besluit af te reizen naar de Algarve. In het voorjaar volgt na zonneschijn onvermijdelijk nattigheid. Dus niet chagrijnig worden hoor. Af en toe regent het flink en is er wateroverlast. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Langdurige droogte is nu eenmaal catastrofaal. Een of meer regenachtige dagen in verschiet. Blije zelfvoorzienende waterverbruikers. Jammer voor de vakantievierders. Verhoudingsgewijs maar klein vakantieleed. Bewolkte luchten, geplaagd door chuva.

 

Robert Steur

 

Woordenbrei   |  https://woordenbrei.wordpress.com

 

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

chuva

Geef een antwoord

*

code