Cool

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

cool

“Oude hippies kom je er nog tegen”. De reclamebelofte op een website die ik bezocht. Ilian, onze oudste kleinzoon zag het wel zitten. Een bord en een surfpak huren om lekker te gaan ‘subben’ (surfboarden). Uitdagend vanwege de enorme golven. Soms hoger dan tweeënhalve meter. Tientallen meters doorrollend naar het strand.

Verblijd onderweg er naartoe. In een adembenemende rit. Bekoord door ongerepte schoonheid. Als vanzelf in een vertraagd tempo. Met je voet losjes op het gaspedaal. Via kronkelende weggetjes voorbij de toppen van de kliffen. Omlijst met spectaculaire vergezichten. Opeens sta je oog in oog met Portugal’s woeste westkust.

Retro

Hippies… vrijheid, muziekcultuur, de seksuele revolutie. Het kenmerkend drugsgebruik en de geur van patchoeli. Bij verrassing in een winkeltje. De atmosfeer was ermee doordrenkt. Etherische olie met een intens indringende odeur. Verspreid door een stelletje, rondscharrelend in mijn buurt.

Een krachtig zoet/kruidig boeket dat je gedachten laat afdwalen. Naar de flowerpower-tijd en Oosterse mystiek. Souvenir meegebracht door het alternatieve volkje. Van verre reizen naar India en Pakistan. In de jaren 60 van de vorige eeuw. Veel gebruikt als parfum waarmee kleding overvloedig werd besprenkeld.

Onvervalst

Opvallend, verderop in een campertje langs de riviermonding. Een enkele belegen hippie op een klapstoeltje ervoor. De bril op zijn neus, al een jaar of vijftien uit de mode. Her en der nog een paar breekbare opa’s. Bij wie uit elke porie verveling lijkt te lekken. Een enkeling onderweg naar de rivier. Een surfboard meesjouwend.

Over het algemeen is Odeceixe (spreek uit: odeseisj) nogal bedaagd. Niet zo swingend als de modieuze internetpagina suggereert. Bovenal een knus authentiek dorp. Gebouwd op een heuvel. Als herkenningspunt een molen er bovenop. Al van verre te zien. Op de grens met de Alentejo. Volgens sommigen het Californië van Portugal.

Onthaasten

‘Slow cooking’ en ‘slow food’, tegenhangers van de snel bereide en genuttigde hap. Wat te denken van ‘slow travelling’. Als alternatief voor een flitsend weekendje weg. Of een bliksembezoek aan een of andere bezienswaardigheid. Waarom niet, liever waarom wel. Langzaam beleven vervaagt minder snel. Bewaart intense herinneringen die je bijblijven.

Zo’n drie kilometer van het dorp verwijderd. Praia de Odeceixe, een mini-versie van het origineel. Overgeslagen door het massatoerisme, gelukkig wel. Direct aan het strand. Overweldigend is het uitzicht op de Atlantische Oceaan. Waar onstuimige golven haasje-over spelen. Eindigend in een ziedende branding van klonterend spuwend schuim. Opgezweept door een klaaglijke wind die deze oneindige waterlinie teistert.

In de Alentejo weten ze alles van ‘slow living’ reken maar. Langzaam leven, dat klinkt al gauw negatief. Als lui, saai en slecht. Niks van aan. Meer aandacht voor jezelf en je omgeving. Kijk rustig rond. Neem waar hoe de mensen hier gedijen. Ontspannen, zij hebben echt geen ‘mindfulness’-training nodig.

Schemerig

Tja, plots verval ik in modernistisch Angelsaksisch woordgebruik. Aanstekelijk blijkbaar, eigen schuld. Rillingen lopen ervan over mijn rug. Ach, je bent een Don Quichot, oproeiend tegen de stroom in. Om in zuiver Nederlands te communiceren.

Anglicismen, onze kleinzoons gebruiken ze. Te pas en te onpas. Het jammere ervan is dat de Nederlandse klankkleur verdwijnt. Dat vind ik waarachtig een verlies. Er woei een stevige noordoostenwind aan de kust. Zonder surfers, zelfs geen enkele fanatiekeling.

Samen op het terras in de avondstond. Onderwijl geeft de lange zonnige dag zich over. Aan een slaapverwekkende Mediterrane duisternis, die je overvalt. “Heb je lekker gesurft, Ilian”, vraag ik. Half slaperig lichten de kraaltjes in zijn ogen op bij de gedachte. Waarna enig binnensmonds gemurmel weerklinkt: “In mijn droom. Was het maar waar opa, hartstikke cool”.

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

 

cool

Geef een antwoord

*

code