Devotie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

devotie

Fly-drive

Door Portugal, minstens dertig jaar geleden. Zouden wij altijd nog eens overdoen. Ach, vergeten m’n goede voornemen. Verstoft tussen de vergeelde fotoboeken. Dat deed je, vakantiefoto’s inplakken. Ouderwets in het digitale tijdperk.

Ach, verwaarloosde plannenmakerij. Hoogtijd ze nieuw leven in te blazen. Nu het nog kan. Op zolder met fotoboeken op schoot. Terug in de tijd. Verrast door een stroom aan verweesde belevenissen.

De Portugese nationale kerk is Rooms-katholiek met de meeste aanhangers. Voor veel Portugezen onvoorstelbaar, een leven zonder kerklid¬maatschap. Je hoeft niet persé kerks te zijn. Als je maar gedoopt bent, communie en belijdenis deed, voor de kerk getrouwd en kerkelijke be¬graven. Die roomse identiteit slijt af, las ik.

Godsvrucht

Live onder je neus. Onvergetelijk die arme oude vrouw. De zestig gepasseerd. Wat zeg ik, bijna zeventig. Haar knieën dik ingepakt met lappen. Om ze te beschermen, tegen de gevolgen. Die haar zelfkastijding met zich zou kunnen brengen. Zwaarlijvig, dus dat wordt nog een hele toer. Omhoog die 116 meter via de trappen naar De Goede Jezus op de Berg.

De bedevaartgangster is er klaar voor. Begeleid door haar zoon. Een volle boodschappentas paraat. Met proviand, drinken en reservelappen. Alles om deze missie te laten slagen. Z’n oude moeder deze weg al biddend te laten afleggen. Helemaal naar boven op haar knieën, als boetedoening.

Bom Jesus

Een hele klim via 17 terrassen met beelden, fonteinen, bijbelse figuren. En de rijk gedecoreerde 14 kruiswegstaties. Niet de makkelijkste manier. Je kunt ook naar boven met het kabelbaantje. Opzienbarend die kerk in Braga. Bijzonder, je blik omhoog richtend over de trapconstructie. Granieten fonteinen, ze komen mooi uit tegen de witte achtergrond. Net een kelk, waarop Bom Jesus do Monte steunt.

De doorsnee Portugees is tolerant wat godsdienst betreft. Natuurlijk zijn er grenzen. Proclameren dat de paus niet deugt. Of alle priesters pedofiel zijn, vooruit maar. In twijfel trekken dat de maagd Maria verscheen. In 1917 bij Fatima aan drie herderskinderen. Een motie van wantrouwen! Tegen natie en volk.

Rondreizend

Beleef je hoe rijk Portugal is aan unieke cultuurschatten. De charmante pousadas. Die diversiteit aan landschappen van adembenemende schoonheid. Ooit een van de armste landen in West-Europa. Qua prijs/kwaliteitverhouding een interessant en betaalbaar vakantieland.

Met groene bergen in het noorden, bedekt met wijngaarden en gevarieerde boomsoorten. Centraal vind je bergen met spectaculaire hellingen en watervallen. Door de Alentejo, eindig je bij de aantrekkelijk stranden in de Algarve.

Tolerantie

Leven en la¬ten leven is hier de mores. Dogmatisme en kerstening stuit de meeste Portugezen tegen de borst. Daarom slaan religies met een sterke bekeringsijver minder goed aan. Discussies met andersden-kenden over geloofskwesties. De meeste Portugezen mijden ze liever.

Op weg naar beneden wandelend. Halverwege komen wij haar tegen. Amechtig hijgend slecht ze de laatste tree naar het terras. Om nieuwe energie op te doen. De kniebeschermers te laten verwisselen. Hier en daar roestbruin gekleurd door geronnen bloed. Vol goede moed gaat ze door. Vleesgeworden ware devotie.

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_
Devotie_1

Geef een antwoord

*

code