Dromenvanger

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

dromenvanger

Luim

Vernuftig, zo’n ronddraaiend object. Uitgevoerd in cortenstaal. Aangestuurd door een stevige woei uit de noordoostelijke hoek. Het bordje erbij vertelt over de maakster. Onderaan de verkoopprijs met de website voor nader contact.

Zodra de wind is gaan liggen. Prikogen door loodzware oogleden. Net luiken die zich automatisch sluiten. Wegzwevend in de waan. Dat ik mij bevind onder het Portugese uitspansel.

Een zonovergoten dag. On-Nederlandse hitte, die je de schaduw indrijft. Schitterend, die azuurblauwe onbewolkte lucht. Een slaperig makend atmosfeertje op een verlaten terras.

Apart

De Dromenvanger, een ‘heilig’ voorwerp en symbool. Van oorsprong Indiaans cultureel erfgoed. Gewoon een onschuldige decoratie, eigentijdse esoterie. Of, zit er meer achter.

Mythisch wellicht of zinsbedrog. Uit het verborgene, bovennatuurlijke hetzij bijzondere. De Atlantische Oceaan is onstuimig vandaag. In het uiterste zuidwesten van Portugal. Bem-vindo ao Costa Vicentina vermeldt het groene bord.

Hier begint die ongerepte kuststrook. Met de status van natuurpark. In stand gehouden door het ICNF (Instituto da Conservação da Natureza e das Florestas). Een prijzenswaardige vorm van particulier zelfbestuur. Alert op nieuwbouwactiviteiten en wars van hoogbouw.

Suffen

Cortenstaal is een metaallegering. Die mix van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Met bruine roestkleur als herkenbare eigenschap. De dichte oxidehuid beschermt tegen zuurstof.

Een halfbewolkte dag. Op steenworp afstand van het charmante Sines. De stormachtige bries zwiept de golven op. Luidruchtig inbeukend op zwaar geërodeerde klippen.

Praia de São Torpes ligt achter ons. Optornend tegen de wind verdwijnt de surflocatie. De ene been voor de ander. Met elke stap vooruit steeds verder uit beeld. Een wonderlijk kustgebied van steile kliffen met intieme strandjes.

Vila Nova de Milfontes, São Teotónio, Zambujeira do Mar, Odeceixe, Aljezur. Badplaatsen voornamelijk bezocht door Portugezen. Kleinschalig strandtoerisme, een verademing. Vergeleken bij de overvolle kusten tussen Lagos en Faro.

De reactie van zuurstof op ijzer. Roesten in dagelijks spraakgebruik. In deftig wetenschappelijke taal: corrosie. Oxidatie van metalen, dus. Gewoon slijtage door verwering.

Loom

Positieve dromen, zij zweven beide kanten op. Door het midden van de dromenvanger. Om telkens opnieuw te worden gedroomd. Door dezelfde persoon, of andere dromers. Onomstreden gedachtegoed, onder spirituele aanhangers van dit object.

Terugblikkend, lijkt ’t net alsof ze krimpen. Die opvallende, rood-wit gestreepte schoorsteenpijpen van Central Termoeléctrica de Sines. Uitgezwaaid door Kalux (spreek uit: Kaloe).

Geadoreerd door onze kleinzoons. Sympathiek, goedlachs en surf-legende. Die Kaapverdiaanse krullenbol. Drijvende kracht achter de surfschool en een gastvrij restaurant. Zijn keukenprins(es) scoort positief op TripAdvisor.

Illusie

Iedereen weet het, bewijs is hierbij geleverd. Wanneer ik plots wakker schrik. Ruw gewekt uit m’n Portugese mijmeringen. Teruggeworpen in de realiteit van het hier-en-nu.

Op een geheugenflits afstand. Van een andere, extatische wereld. Slechts met één oogbeweging van elkaar verwijderd. In rauwe werkelijkheid realiseer ik mij plots. Een onoverbrugbare kloof tussen hier en daar.

Amechtig, maar vergeefs probeer ik terug te keren. Moeizaam weg te vluchten van hier. Naar daar, zo ver weg. Via die zoete droom, waarvan de flarden vervliegen. Een krachtig beeld dat even lijkt te vertragen. Alsof de slow-motion-knop ongemerkt is ingedrukt.

In gedachten bij onze kleinzoons. Vakantie vierend in die prachtige kuststreek. Bezig zich Kalux’ surfkunsten eigen te maken. Met succes, net als vorig jaar. Herbeleving van je gedroomde droom. Bedrog, dat weet een kind.

Mogelijk een gemis aan bovennatuurlijke kracht. Van verderop, die inventieve schepping. Net om de hoek. Misschien inmiddels verteerd, versleten of opgebrand.

Ook niet onwaarschijnlijk, bedenk ik mij. Gewoon roestig geworden dat paranormale kunstje. Toegeschreven aan de Dromenvanger.
dromenvanger

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code