Fernweh

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Fernweh

Weetje

De titel boven dit stukje is een instinker. Heimwee is de foute vertaling van dit opschrift. Tenminste als dat spontaan bij je opkwam. Want het woord betekent precies het tegenovergestelde.

Aan de kust vlakbij Faro vind je een schitterend natuurgebied. Ria Formosa heet het. Nauwelijks te missen vanuit het vliegtuigraampje. Die schier eindeloze aaneenschakeling van lagunes, witte stranden en groene eilanden. Uitgeroepen tot één van Portugals natuurwonderen.

Elke dag een taaltip. Afkomstig van het leukste vertaalbureau in de Benelux. Deckers Translations legt ’t uit. Fernweh is het verlangen ver weg te zijn. Eigenlijk gewoon zin in vakantie dus, op z’n Duits.

Weeromstuit

Marco Verhoef op de radio. Beangstigend ervoor op z’n hoede. Dat luisteraars hem aanzien voor de boeman van het weer. Met verve vervult hij zijn rol. Als de man die het ook maar overkomt. Nauwelijks z’n ongemak afschuddend over het slecht-weer-nieuws.

Afgeleid droom ik in gedachten weg. Naar bijna achter de voordeur van het vliegveld. Bij het tankstation rechtsaf. Nee, niet rechtdoor naar de vertrekhal. Gewoon de borden volgen. Ilha do Faro aanhouden en het wijst zich vanzelf. In mijn herinnering rij ik die lange warme file in, naar Praia do Faro. Vanwege werkzaamheden aan de toegangsweg, vorig voorjaar.

Tja, wat wil je ook. Heel Nederland gisteren in zijn sas. Met een zonovergoten zondag en maximaal 24°. De 14-daagse voorspelling luidt dik 14° lager. Terug naar normale waarden voor de maand april, spreekt Marco belerend. Een mislukte poging onze gemoederen te bedaren. Wie baalt niet enorm van zo’n weersverwachting.

Verrassingen

Geland op Faro AirPort. Na een vroege vlucht vlot de huurauto ingestapt. Onze kleinzoons zijn er klaar mee. Na twee uur en drie kwartier opsluiting. Niettemin toonden zij zich voorbeeldige luchtreizigers. Geen groter plezier dan de belofte aan zon, zee en het strand.

Een korte rit, waarmee hun liefste wens onmiddellijk wordt vervuld. Aan weerskanten langs het water bereik je het eiland. Een landtong, aangekleed met een verzameling oude vissershuisjes. Aan het eind van de toegangsweg links- of rechtsaf over de zanderige kaap.

Een fenomenaal vergezicht ontrolt zich. Uitkijkend over het natuurgebied Ria Formosa. Vanzelf verlegt je blik zich naar Faro. In het oog springt de luchthaven. Tijdens hoogseizoen vol in bedrijf. Spectaculair vermaak die taxiënde, dalende en opstijgende vakantievluchten.

Ontspanning

Draai je om en je ziet de oneindige oceaan. In het laagseizoen spoelt hij aan op een totaal verlaten zandstrand. Geen groter genot, dan wanneer Praia do Faro die stille en aller-aantrekkelijkste aanblik biedt. Een oase van rust houdt zich schuil op steenworp afstand van de provinciehoofdstad.

Parkeer probleemloos je auto en verken dit natuurgebied. De lagune is een pleisterplaats voor trekvogels. Een labyrint van zoute moerassen, slikken, schorren, zoutpannen, zandeilandjes en kanalen. Internationaal erkend wetland dat zich uitstrekt tot Tavira.

Genoeg restaurants met zaligheden op de kaart. Soezerig van een uitstekende lunch verlaten wij dit Eldorado. Onderweg naar onze vakantievilla in Boliqueime.

Terugdenkend aan die koude aprildag in Nederland, drie weken geleden. Toen Marco Verhoef op de proppen kwam. Met z’n meteorologische onheilstijding. Vandaag in zonnig Portugal. Volledig in de ban van Fernweh.
fernweh_1

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code