Gesloten luiken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

gesloten luiken

Potdicht

Zomer en winter. In Portugal een veelvoorkomend verschijnsel. Luiken voor de ramen. Alsof de Portugezen een afkeer ervan hebben. Intens Mediterraan zonlicht in huis. Blinden, wie kent ze niet. Zo’n horizontaal draaibaar paneel, meestal van hout. Zonwering of tegen inbrekers.

Dat ritueel tweemaal daags. ’s Avonds sluiten. Bij het krieken van de dag weer openzetten. De ochtendzon erin, het huis opwarmend. De keuken gevuld met vogelgeluiden. Zoemende insecten. Zoete herinneringen aan het voorjaar. In Casa do Moleiro.

Kuierend

Met trage tred de weg volgend in de ochtendzon. Geen ander gezelschap dan blaffende en keffende honden. Alleen of in groepjes doen ze de bewoners kond van elke voorbijgaande vreemdeling.

Een dorp met maar één asfaltweg. In sierlijke bochten slinger je er doorheen. Omlaag of omhoog, net van welke kant je komt. Witgekalkte muren benemen het uitzicht op de achterliggende huizen. Hier en daar onderbroken door roestige, gammele hekwerken. Nutteloos als vangrail of tegen inbraak. Erfafscheidingen die een scherpe scheidslijn trekken. Tussen het brokkelige asfalt en ’t privédomein van huizenbezitters.

In mijn blikveld oude mannen. Leunend met hun ellebogen op stoffige terrastafels. Met geloken ogen kijkend naar het voorbijkomend verkeer. Of naar de enkeling die passeert. Van onder het verschoten zeil, gespannen als beschutting tegen de felle zon. Vastgeknoopt aan een scheefgegroeide knoestige olijfboom. Een entourage aangetast door de tand des tijds, net als zij.

Authentiek

Die compositie, bijna even pittoresk als een foto in een wervende toeristenfolder. Op glanzend papier afgedrukt. De meeste verwende mondaine toeristen mijden zo’n schamel decor als de pest. Om zich deerlijk te vergissen. Hoe ongezelliger de uitstraling, hoe groter de kans op een godenmaaltijd.

Dus, neem gerust plaats en drink een bica of café com leite. Om het ijs te breken en bestel een Prato do dia. Voor rond een eurootje of tien zit je gebeiteld. Gastvrijheid ten top, culinair genoegen verzekerd. Dankzij de traditionele kokkin. De vrouw des huizes met ’t karakteristieke haarnetje.

Net op ’t nippertje gearriveerd. Tegen sluitingstijd van het lunch-uur. Hartverwarmend, want desondanks een vriendelijke ontvangst. Een gastvrije en uiterst correcte bediening. Door de echtgenoot, een volmaakte gastheer. Niet veel meer te kiezen van de menukaart. Eten wat de pot schaft, maar met liefde bereid.

Mais barato

Wil je niet? Eigen schuld, dikke bult. In de onooglijkste tentjes serveren ze dagschotel. Voor-, hoofd- en nagerecht vaak inclusief wijn. Tot een glaasje medronho (spreek uit: medronj) toe. Voor de verrukkelijkste salmao grillado betaal je een habbekrats.

Natuurlijk, aan de kust op een trendy terras met uitzicht op zee. Daar vind je die zalm ook. Prima, als je daarvoor drie keer zoveel wilt betalen. Als dat complete middagmaal (almoço) bij elkaar kost. In dit nogal bescheiden, maar superschone tentje.

Als ’t dorpscafé gesloten is. Verlaten door de oude mannen, de keukenprinses en haar man. Die reuze sympathieke ober. Allengs huiswaarts. Dan ziet het er pas echt ongastvrij uit. Met z’n opgestapelde terrasstoelen en gesloten luiken.

gesloten luiken1

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code