Griezelen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

griezelen

Op deze prachtige zonovergoten dag. Een bizarre aanblik al die botten en doodshoofden. Hoe verzin je zoiets onalledaags. Een creatieve nogal lugubere oplossing. Vanwege ruimtegebrek op begraafplaatsen, las ik.

Overvallen

Op zoek naar Igreja do Carmo in Faro. Al ronddwalend door knusse straatjes. Informeren naar de juiste weg bij deze en gene. Gevonden dat majestueuze kerkgebouw. Statig op een getrapt bordes. Geflankeerd door twee torens.

Fascinatie voor Magere Hein. Nee dat past niet zo bij mij. Geen destructieve gedachten. Nuchter gewoon onontkoombaar leven en dood. Twee woorden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen overweldigend goudbarok in gedetailleerde verschijningsvormen.

Figuren in glas in lood keken norsig op ons neer. Rechtsaf door de zijdeur via een smal gangetje. Achter die dubbele deuren, waarvan eentje op een kier. Door de tocht heen-en-weer gewiegd. Met een aanhoudend onheilspellend gekreun.

Morbide

De Capela dos Ossos toont overschotten als decoratie. Om de levenden vast te pinnen. Op onze kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Het leven is eindig. Dat weet iedereen. Van nature ingeprent. Daarvoor hoef je niet door te leren.

Toch enigszins macaber deze ontmoeting. In het reine komen met dit spijkerharde gegeven. De mens is een redelijk wezen. Anders dan dieren. Wij hebben weet van onze sterfelijkheid. Beseffen dat wij er eens niet meer zullen zijn.

De zon schijnt uitbundig naar binnen. Door het grote raam. Helder licht als bron van leven. Het Mediterraan schijnsel. Dat onverbiddelijk de doodsschaduw verdringt.

Curieus

In onze innerlijke wereld diep van binnen. Dankzij het bewustzijn kunnen wij reflecteren. Nadenken over onze eigen tijdelijkheid. En toch gek tegelijk die onmogelijkheid.

Om jezelf voor te stellen. Dat je nog niet geboren was. Laat staan te weten hoe het is. Als je eigenste ik niet meer op deze aardkloot rondloopt. Meteen valt het op.

Het bordje op de binnenplaats van de Sé. Verwijzend naar alweer een bottenkapel. Toe maar wrijf het ons maar flink in. Dat dit alles is. Wat op zekere dag van ons overblijft.

Bizar

Vertrouwdheid met de dood. Inmiddels uit een ver verleden. Vroeger deel van het dagelijks leven. Voor jong en oud. Mensen werden thuis opgebaard. Van uit hun huis begraven. Zelden nog maar zie je een begrafenisstoet in het straatbeeld.

Fresco’s, blinkend goud, houtsnijwerk en azulejos. Dat is wat je verwacht te zien in een kapel. Niet in de bottenkapellen die je verspreid vindt in Portugal. Monnikenwerk letterlijk en figuurlijk gesproken. Duizenden menselijke stoffelijke resten. Ingemetseld in muren, plafonds en pilaren.

Versieringen in patronen gelegd. Schedels, wervels en dijbenen vastgezet met cement. Een onwaarschijnlijke verzameling. Niet volgens de indertijd heersende opvattingen. Beschouwd als nuttig en zinvol. Overblijfselen met grote opvoedkundige waarde.

Een memento mori om te inspireren. Een oproep tot boetvaardigheid en een contemplatief leven. Tegenhanger van een ander Latijns thema. Carpe diem, hedendaagser. Passend in onze seculiere samenleving. Dus pluk de dag en maak plezier.

Nogal confronterend onze kerkbezoeken. Bijzonder door de herinnering aan de dag van zijn uitvaart. Van een Pater familias. Vader van een goede vriend. Twee jaar geleden alweer. Vlak voor onze thuisreis uit de Algarve.

Gauw naar buiten. Terug naar het leven van alledag. Gedomineerd door de illusie van onsterfelijkheid.

Een wat minder beladen onderwerp de volgende keer. Voorlopig genoeg gebeenten gezien. Geen zin meer in griezelen.

griezelen

 

Robert Steur

Woordenbrei   |  https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei

Geef een antwoord

*

code