Netjes

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

netjes

Een routineblik op de keukentafel bij binnenkomst. Om de boodschappen te checken. Die vandaag in huis moeten worden gehaald. Mijn oog valt op een ogenschijnlijk urgente aanschaf. Dringend, maar met een kwinkslag. Blijkt uit de glimlach van smiley.

Een bord aan een hek, op het pleintje. Bij de plaats waar wij regelmatig uitkijken. Over die eindeloze oceaan. Laat geen hondenpoep achter op het strand. Verontreinig de zee niet. Streef naar hergebruik en bescherm de natuur. Wees voorbereid op morgen. Klare taal in deze anonieme boodschap.

Vroeger geloofden onwetende Portugezen dat de wereld hier ophield. De horizon afspeurend over de kliffen van Sagres. Op het uiterste zuidwestelijke puntje van Portugal. Aan de rand van het Europese vasteland. Geen eindpunt maar een begin.

Onderweg

Bodemerosie, luchtverontreiniging, mestoverschot of watervervuiling. Wereldwijd groeiende aandacht voor een schoner leefklimaat, gelukkig. Des te meer inspanningen, des te beter. Om viezigheid te bestrijden.

Vanuit ‘t startpunt die ruwe, onaangeraakte zuidwestkust omhoog. Noordwaarts ontdek je tientallen baaien en baaitjes. Met ongerepte idyllisch gelegen zandstranden. Waar de Atlantische Oceaan onstuimig tegen de donkere kliffen beukt. Verspreid in het landschap staan talloze kurkeiken.

Een uiterst milieuvriendelijke groeier. Zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Kurk wordt duurzaam geoogst. Het schillen van de bast is onschadelijk voor de boomstructuur. Bijna een onuitputtelijke bron van natuurlijke grondstof. Dankzij een lange levenscyclus.

Onbeslist

Die westkust ‘s zomers bezocht door Portugese families. Gegrepen door de verlatenheid. Van het beschermde natuurgebied dat smetteloze stranden omringt. Drukker dan, dat wel. Een wereld van verschil. Vergeleken bij de desolate aanblik, in de overige maanden van het jaar.

Wat is beter? Afsluiten met een kurken stop of schroefdop. Een verhitte discussie die nog lang zal naijlen. Zolang Portugals nationale kurk-productie en -export wordt bedreigd. Door stijgend gebruik van plastic schroefdoppen op wijnflessen.

Ondertussen worden ze zorgvuldig ingezameld, bij bosjes. Ontkurkte flessen blijven achter. De stoppen benut op verschillende manieren. Voor schoenen, tassen, hoeden, portemonnees, vloerdelen enzovoort. Bedenk het maar, gemaakt van kurk. Een natuurproduct geschikt voor hergebruik.

Contrast

Een jaar of vijftig, chagrijnig met haar ooit geverfd. In een paarse nogal onnatuurlijke kleur. Een weelderige dos doorspekt met grijze lokken. In een slordig staartje bijeen gebonden op zijn rug. Onverwachts is hij opgedoken in deze contreien, die vagebond.

In dit wonderland van flora en fauna dat zich tooit in haar zuiverste vorm. Ongemoeid en volledig in balans. Opgesierd met oorspronkelijke schoonheid. Een grotere tegenstelling lijkt ondenkbaar.

Een vuil overhemd dat slordig om hem heen hangt. De pijpen van een afgezakte broek bedekken zijn enkels. Het slappe touwtje om zijn middel gaf het op. Om de warboel bij elkaar te houden.

Ongemak

Moeizaam staat hij op. Van het bankje waarop hij z’n roes uitsliep. Kreunend, diep bukkend grijpt hij naar de lege fles die ernaast staat. Op onvaste benen waggelend beweegt hij zich voort. Langs de afvalbak verderop waarin de fles verdwijnt.

Kennelijk houdt hij zich niet in. Ongeremd als darmgassen een uitweg zoeken. Vunzige winden latend, ongepast. Opeens last van darmkrampen. ‘t Kan zo maar gebeuren. Een van onze familieleden is overduidelijk klaar ermee.

Met stankverspreiding die de atmosfeer verpest. Onduldbaar en overlastgevend meent deze boodschapper. Een stille wenk waard. Tersluiks neergeschreven in een onbewaakt ogenblik.

Onderaan op dat klaarliggende boodschappenlijstje. Een naamloze kanttekening. Verpakt in de vorm van een geintje. Vandaag onder geen enkel beding vergeten, hè. Uiterst serieus te nemen. Dus denk erom, houd het wel netjes.

netjes

 

Robert Steur

 

Woordenbrei   |  https://woordenbrei.wordpress.com

 

 

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code