Ooggetuigen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

ooggetuigen

Het menselijk geheugen is niet altijd de beste reisgenoot. De poging om te herinneren zit vol moeilijkheden en contradicties. Wanneer dagen en nachten ineen vloeien tot een onduidelijk geheel.

Lastig en verwarrend om afzonderlijke delen te onderscheiden. Enfin, elke herinnering is goed genoeg. Vergelijkbaar met een reis die nooit eindigt.

Dollen

Hoge hengels als bakens die uit het zand pieken. Alsof ze een groepje sportvissers bijeen houden. Het donkere kortharige silhouet steekt scherp af. Tegen het strijklicht van de felle zonneschijn.

Over de niet-aflatende golfstroom die aanspoelt. De speelse hond vermaakt zich prima. In zijn hum met graven. Van een grote kuil in het zand. Op het verlaten strand van Maria Luisa.

Het bewijs wordt geleverd. Door afwezigheid van voetafdrukken. In de waterlijn en hogerop. Alsof de sprieterige staken een alibi vormen. De dobbers aan hun lot overgelaten. Vanwege alle aandacht gericht op vermaak met de hond.

Bolwerk

Straatgeluiden dringen binnen. Door de deur die uitnodigend openstaat. Gelach, dichtslaande deuren, voetstappen op de stoep. Vreemde snoeshanen enteren de Sociedade Recreativa Alcantarilrense.

Een toevluchtsoord blijkbaar. Voor oudere inwoners van Alcantarilha. In groepjes zitten ze opgehokt. Ogenschijnlijk quasi nonchalant voor zich uit starend. Hun stuurse blikken in de houdgreep.

Van het prominent aanwezige televisiescherm. Waarop een Portugees gesproken soapserie voorbij trekt. Verbazingwekkend in tweeërlei opzicht. Immers het laat zich raden. Wat zich hier precies afspeelt.

Bijdehand

Eind november en daarom dik aangekleed. Ondertussen maar koekeloerend. Naar die buitenlanders die ‘dois bicas’ bestellen. Snoepend van overheerlijke bolletjes amandelmarsepein.

Waakzaam toont zich de vrouw. Geposteerd naast het toilet. Driftig gebarend aleer ik de deurknop aanraak. Zij wijst naar verderop. Naar de ‘Sala dos Jogos’, achterin. Daar vind je het herentoilet, niet achter deze deur.

Na de koffie dreigt Marion dezelfde kant op te gaan. Oeps, onmiddellijk volgt een correctie. Begeleid door luid handengeklap. Niet die kant op naar de heren! Dit is de deur voor de dames. Jullie maken er een potje van.

Verlatenheid

Ach, ‘estrangeiros’. Vroeger was alles beter. Daar komt ‘t wel op neer, kort gezegd. Een afgezaagde uitdrukking. Als je al (ver) over de helft bent. Treurnis, zo’n vaker gehoord denkbeeld. Soms echt irritant nadruppelend.

Gedachteverlies uit een niet te beteugelen brein. Het overkomt mijzelf ook zomaar, soms. Ondertussen genietend van fotogenieke momenten. Met authentieke doorkijkjes naar kleurrijke gebouwen.

In Loulé, een van de oudste plaatsen in de Algarve. Erfgoed uit de Moorse overheersing. Wier invloed nog altijd is te zien. Dwalend door de smalle straatjes. Van dit schitterende oord. Dat welhaast een troosteloze aanblik biedt.

De kooplui zijn druk bezig. Met het opruimen en schoonmaken van de markthal. Onderdak geboden door het historische bouwwerk. In het hart van de stad. Beschenen door een waterig zonnetje in de late namiddag.

Toeschouwen

Een enkel terras nog gevuld met doorzetters. Pogend de eindigheid van de dag op te rekken. Fijne bundels zonlicht breken door de bewolking heen. In Caffé Creme draait het leven om een aanhoudende, onverschillige maalstroom. Van slecht nieuws op het journaal.

Doorspekt met vliegtuigongelukken, natuurrampen of terreuraanslagen. Gepresenteerd door het thuistheater. Zo’n kijkglas dat beelden tovert op een glanzende rechthoek.

De alom tegenwoordige treurbuis. Te vinden in willekeurige Portugese pastelarias. Nieuwsfeit, na nieuwsfeit passeert de revue. De waan van de dag. In een eindeloze opsomming binnengebracht. Bevestigd door ooggetuigen.

ooggetuigen

 

Robert Steur

Woordenbrei   |  https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei

Geef een antwoord

*

code