Parabéns

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Parabéns

Omhoog

De Teleférico do Funchal. Vertrekt vanuit het centrum, vlakbij Zona Velha. Stijgen zo’n 500 meter. Naar Monte per kabelbaan. Spectaculair uitzicht gegarandeerd. Maar het kan ook anders. Vooral als je op adrenaline wilt kicken. Stalen zenuwen en een sterke maag heb je er wel bij nodig.

Weliswaar in een overvolle bus. Op zich al een belevenis. Achterover gedrukt in de bank, of hangend aan een lus. Je evenwicht zien te bewaren. Behendige buschauffeurs verzorgen goedkoop en uitstekend openbaar vervoer.

Slingerend de hoogte in. Via de smalle, bochtige bergweg. Eén kant vol met geparkeerde auto’s. Aan de overkant niets, behalve een steile afgrond. Peentjes zweten, kijkend in een peilloze diepte.

Onhandig

Beleefdheidshalve even ons gezicht laten zien. Bij de hostess. De bijeenkomst is net beëindigd. Uitleg over de kabelbaan naar Monte. Onnodig, als je hier vaker bent geweest. Afsluiten duurt langer dan gewenst. Te zien aan rollende ogen, steelse blikken en gezucht.

Een vragensteller gaat maar door. Komt u maar even persoonlijk met mij praten. Uw vraag is niet publiekelijk te behandelen. Wonder boven wonder, het kwartje valt.

Later in de lounge hoor ik hem weer iedereen aanklampen. De hoogbejaarde op reis krijgt geen mailcontact. Niemand die hem helpt, nogal aandoenlijk.

Jarig

In sommige culturen vieren ze verjaardagen niet of nauwelijks. Elders in de wereld nodigt men familie, vrienden en buurtgenoten uit. In Portugal komen de gasten uit zichzelf naar je toe. Om je te feliciteren. Uitnodigen hoef je niet.

Onze vaste tafel is feestelijk gedekt. Versierd met confetti, rozenblaadjes, een aangestoken kaars. Een zwerm bedienend personeel schoolt samen. Happy birthday to you wordt ingezet. Uit volle borst gezongen. In het Portugees: Parabéns a você. Nesta data querida. Muitas felicida.

De zaal klapt vrolijk mee. Na afloop handen schudden. Telkens klinkt het: feliz aniversário. Zo, nu weet de hele zaal het ook. Dat ik weer een jaartje ouder ben. Een beetje verlegen met zoveel aandacht, maar hartverwarmend.

Help

Ontredderd naar het schijnt. Zijn e-mail wordt niet verstuurd. De uitgaande mailserver weigert in het buitenland. Bij sommige providers werkt dat zo. Aan ’s mans telefooninstellingen klungelen. Geen haar op m’n hoofd die daar aan denkt. Over een oplossing prakkiseer ik even, beloof ik hem.

In de namiddag tref ik hem opnieuw. Het is een iPhone, weet ik. Hij heeft ook een iCloud-account, toevallig. Gelukkig weet hij dat e-mailadres te vinden, na enig zoeken. Hij gebruikt het eigenlijk nooit. Gewoon een berichtje aanmaken. Versturen met dat e-mailaccount. Zeker weten dat het werkt, beloof ik hem.

Verblijd

Rondwandelend op het Largo da Fonte. Bij de feeërieke bron in Monte. Een bedevaartplaats voor de locals. Ter verering van de Maagd Maria. ’s Zomers koel, overschaduwd door hoge bomen. Zojuist een kaarsje aangestoken. Vandaag is de gedenkdag van onze derde kleinzoon, Senn*.

Een hand op mijn schouder. Omkijkend zie ik een dankbare blije blik. In de ogen van een hoogbejaarde heer. Ach ja, ik herken hem, uit het hotel. Duim omhoog. Het versturen van zijn e-mail loopt gesmeerd. Gefeliciteerd antwoord ik. Parabéns.

Parabéns

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code