Porto

Porto is een prachtige, historische stad aan de monding van de levendige rivier Douro met een verbluffend mooie binnenstad en prachtige bruggen. Een stedentrip naar Porto staat dan ook bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Porto is misschien minder bekend dan Lissabon, maar doet op toeristisch gebied zeker niet voor Lissabon onder. Porto is vooral bekend om de port, maar daarnaast is Porto ook vooral een grote moderne stad met een historische binnenstad met talloze uitgaansgelegenheden en moderne winkels.

Bezienswaardigheden

Ribeira Porto

Ribeira

Het meest schilderachtige deel van de oude binnenstad van Porto is ongetwijfeld Ribeira. Ribeira is de oudste wijk van Porto gelegen aan de oever van de Douro. Deze prachtige karakteristieke wijk met vele steile straatjes, kleurrijke huizen en smalle steegjes staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Se kathedraal Porto

Igreja da Sé

Deze kathedraal ligt op de hoogste heuvel van Porto en lijkt nog het meest op een vesting.De Igreja da Sé dateert uit de 12e eeuw en is gebouwd in romaanse stijl maar tot aan de 19e eeuw is er aan de kerk bijgebouwd zodat het complex dan ook een bijzondere mengelmoes is geworden van vele verschillende bouwstijlen.

Igreja de São Fransisco

Deze 14e eeuwse Gotische kerk heeft een vrij sober uiterlijk, maar is van binnen versierd met uitbundig houtsnijwerk bedekt met bladgoud.

Ponte Dom Lius I

Deze imposante stalen brug over de rivier de Douro, ontworpen door T. Seyrig, een leerling van Gustave Eiffel en in gebruik genomen in 1886 wordt gezien als het symbool van Porto.
De Ponte Dom Luis I is bovenal fascinerend doordat het bovenste deel van de brug de hoger gelegen stadsdelen en het onderste deel de lage stadsdelen met elkaar verbindt. Beide delen zijn toegankelijk voor voetgangers.

portwijn1

Portwijn

Een bezoek aan de beroemde wijnkelders in Gaia, op de andere oevers van de Douro, mag beslist niet ontbreken en eindigt natuurlijk met het drinken van een glaasje port.
Port is een versterkte wijn die zijn naam dankt aan de havenstad Porto, maar oorspronkelijk uit de Dourovallei komt. Je vindt hier een van de meest spectaculaire wijnlandschappen ter wereld met terraswijngaarden op steile graniethellingen. ’s Zomers is het er brandend heet en ’s winters juist ijskoud. De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend is daarmee het oudste wijngebied ter wereld.

Port is bij toeval ontdekt, toen drie eeuwen geleden de wijn per schip naar Nederland werd verscheept. Aan normale wijn werd toen brandewijn toegevoegd om de wijn langer te kunnen bewaren. Hierdoor stopte de gisting en bleef er een zoete, versterkte wijn over.

De wijn wordt niet gemaakt van één oogstjaar, maar er wordt een blend gemaakt van wijn uit verschillende jaren om zo de kwaliteit constant te houden. De wijn kan van wel tachtig verschillende druivensoorten worden gemaakt, maar meestal worden de touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, touriga nacional en de tinto cão gebruikt.

 

 

Bekijk vakantie aanbiedingen Portugal

Geef een reactie