Je bekijkt nu Portugees eten: Valt het bij jou in de smaak?

Portugees eten: Valt het bij jou in de smaak?

De internationale keuken is erg interessant als je eens wat anders wil proberen dan typisch Nederlandse kost. Ben je die aardappels wel eens beu? Verdiep je dan eens in de cultuur en bijbehorende keuken van andere landen. Wie weet vind je al gauw jouw favoriete nieuwe gerecht en kun je dit door iedereen om je heen laten proeven.

Zuid-Europese keuken

De Portugese keuken is een bijzondere. Het zuid-mediterrane karakter dat past bij landen zoals Spanje, Italië en Portugal zie je ook gelijk terug in de keuken. Iedere keuken is echter verschillend. Het kan dus geen kwaad om je favoriete pasta of die heerlijke paëlla eens in te ruilen voor een lekkere Polvo a lagareiro. Kom er hier achter wat dat nou precies is en ontdek nog meer lekkere gerechten om uit te proberen met al je vrienden of familie.

Eten uit Zuid Europa

Wat zie je terug in de Portugese keuken?

De Portugese keuken is eenvoudig. Ook als je dus geen chef-kok bent, kun je de typische gerechten eens klaarmaken die je wellicht in Portugal eens ontdekt hebt. Er wordt veel gebruik gemaakt van vis. Heel veel verschillende soorten vis komen voorbij, maar daarnaast ook vlees. Er is dus voor ieder wat wils. Ook voor heerlijke soepen kun je je verdiepen in wat de Portugezen het liefst klaarmaken. Kruiden die vaak worden gebruikt zijn koriander, kruidnagel, kaneel en pepertjes. Strooi deze dus eens over je gebruikelijke vis en krijg gelijk dat zuid-mediterrane gevoel.

Polvo a lagareiro

Tenzij je een aardig woordje Portugees spreekt, kun je uit de naam van dit gerecht niet opmaken waar het nou uit bestaat. Polvo betekent letterlijk octopus en het is dus een gerecht dat gebaseerd is op inktvis. De vis wordt bereid in de oven en kun je besprenkelen met een lekkere hoeveelheid koriander. Het wordt vaak geserveerd met aardappeltjes die ook uit de oven komen. Doe er ook lekker veel uit bij en besprenkel met olijfolie. Pas dan heb je échte Polvo a lagareiro bereid. Als je van vis houdt, is dit zeker het proberen waard en een aanrader voor iedereen die graag in de keuken experimenteert.

Inktvis eten in Portugal

Arroz de pato

Met een beetje creativiteit kun je uit deze naam halen dat het gaat om rijst. Nog specifieker gaat het om eendenrijst. Arroz de pato is namelijk eendenrijst uit de oven. Het is een droge rijstschotel waarbij de rijst gekookt wordt in de sappen van eendenvlees met daarbij lekkere kruiden. De échte Portugezen doen er nog wat plakjes chorizo bij wat het nog wat pittiger maakt en serveert er ook eieren bij. Dan pas weet je echt wat Arroz de pato is en hoe je dit als een echte Portugees klaarmaakt. Een echte aanrader voor iedere rijstliefhebber.

Coizido a Portuguesa

Houd je van een zootje ongeregeld op je bord? Dan is dit Portugese stoofpotje misschien wel het ideale gerecht voor jou. Je krijgt hierbij namelijk een bord vol met van alles en nog wat. Alles wordt in één potje gekookt en voor jou geserveerd wanneer je dit in een Portugees restaurant bestelt. Denk aan aardappeltjes of rijst, wortels, kikkererwten, varkensvlees en zelfs verschillende soorten worst. Het hangt af van de kok wat er op jouw bordje terecht komt. Niet in elk restaurant is Coizido a Portuguesa dus hetzelfde. Laat je niet afschrikken door het verrassende element, dat kan juist zo leuk zijn. Het is een spannende manier om kennis te maken met de Portugese manier van het bereiden van eten.

Heerlijk eten in Portugal

Cataplana

Nog zo’n heerlijk visgerecht om eens uit te proberen. In dit gerecht vind je verschillende soorten vis. De naam van het gerecht zegt niet zoveel over de vis zelf, maar meer over de manier waarop het gerecht wordt klaargemaakt. Wil je het zelf eens maken? Dan zul je gebruik moeten maken van een soort grote bolvormige wok. Het is een pan gemaakt van koper waarin je de ingrediënten langzaam kan gaar stomen. Zo zorg je ervoor dat alle smaken lekker op jouw bord komen zonder dat ze verloren gaan. Vaak werd dit gerecht vaak gegeten als lunch door vissers die het mee namen naar hun werk. Een echt traditioneel Portugees gerecht dus.

Caldo verde

Dit is een soep afkomstig uit het noorden van Portugal. Het wordt vaak bereid met aardappelen, knoflook, ui, chorizo en Portugese kool. De licht pittige chorizo is zoals je kan lezen een vaak gebruikte soort worst in de Portugese keuken en het past dan ook bij veel gerechten. Het is een nationale favoriet onder de Portugezen, dus het is zeker het proberen eens waard. De soep kan worden genuttigd als tussendoortje, maar ook als voorgerecht. Het is helemaal aan jezelf. Probeer hem eens uit wanneer je er zin in hebt. Het is een zeer gezonde soep en in Portugal is het ook een zeer gewaardeerd gerecht vanwege de voordelen voor je gezondheid.

Eten in Portugal met een lekker voorgerecht

Geef een antwoord

*

code