Saúde!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Saúde!

Vitaminebom

De sinaasappel. In Europa, bekend sinds de 15e eeuw. Portugal importeerde ze het eerst uit China. De Algarve is synoniem voor gezond leven. Wat ons betreft zeer zeker. Tijdens een wandeling in het zonnetje kom je ze tegen.

Overal hangen ze aan de bomen! Niet te missen onderweg, in boomgaarden. Voor de verkoop aangeboden in kistjes op erven. Op volgeladen, in elkaar geflanste verkoopkraampjes langs de straat.

In heel Portugal komt de citrusvrucht voor. De lekkerste vind je in de Algarve. Informeer bij een willekeurige Portugees, die zal het bevestigen. Iedereen weet, sinaasappels zitten vol vitamine C. Tenminste twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Fitheid

Vijf extra jaren levensverwachting voor wie golft. Golfers leven langer. Het Karolinska Institutet in Stockholm deed er onderzoek naar. Dankzij bewegen, gezonde buitenlucht en sociale contacten. Bij 18 holes loop je al gauw zes tot zeven kilometer.

Maar er is meer. Het kan niet op, blijkbaar. Een balletje slaan is ook goed voor het hart. Je slaapt er beter van. Het is zelfs nog stress-verlagend dat spelletje. Tenslotte schijn ’t goed te zijn voor de botten.

Mentaal vaar je er wel bij, aldus geleerden. Elke slag vereist uiterste concentratie. Dat geeft je innerlijke geest rust. Golf je vaker, dan lukt het om jezelf makkelijker af te sluiten. Van storende factoren die van buitenaf komen. Portugal is een Eldorado voor golfliefhebbers.

Welzijn

Het blijkt een woord dat niet voorkomt in het Portugees. Opgezocht in het woordenboek. De vertaling ervan luidt: stress. Geen synoniem te vinden voor dit welvaartsverschijnsel. Althans, in het gangbare Portugese spraakgebruik. De Iberische mens beschouwt het kennelijk niet als iets eigens.

De gezondste mensen ter wereld vind je in Portugal. Met een van de hoogste levensverwachtingen in de EU. En bovendien de minste hart- en vaatziekten. Het percentage rokers één van de hoogste van de Unie. Dat weer wel.

Het Mediterrane dieet is reuze belangrijk. Erkend door Unesco als werelderfgoed. Nauwelijks, gejaagdheid of gejakker is ook zo’n punt. De Portugese dag telt meer dan voldoende uren. Tijd benut in alle rust als alledaags verschijnsel.

Leefstijl

In schril contrast, overigens. Met het jachtiger leven in Lissabon of Porto. Door Noord-Europese fabrieks- en kantooruren. Met betrekkelijk korte middagpauzes. Die men lopend en etend in de straten doorbrengt. In de shopping malls, of staand in cafés.

Tegenwoordig is het niet meer zo uitzonderlijk. Gezond-eten-goeroes komen in zwang in Portugal. Steeds meer restaurants die ’t propageren. Pogend Portugezen te verleiden tot allerlei nieuwe gerechten op het bord. Hopelijk vormen zij een goede tegenhanger. In een drukker worden bestaan van Portugese stedelingen. Overigens, ook daar verloochent de Latijnse volksaard zich nog allerminst.

Onvergelijkbaar natuurlijk, niet zo gejaagd als in Nederland, bij lange na niet. Niettemin, voorkomen is beter dan genezen. Met wat minder druk op de ketel. Eet regelmatig een sinaasappel. Of, ga een rondje golfen. Ontspannen tafelen met familie en vrienden. In navolging tot de Portugese traditie. Dan komt ’t vast goed met je gezondheid. Saúde!
Saúde!
Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een antwoord

*

code