Schandpaal

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:2 Reacties

schandpaal_1

Analoog

Dit kiekje uit een kleinbeeld camera. Een beetje vale foto. Jaren terug in de tijd. Verouderde techniek, maar een nostalgisch plaatje. Tegenwoordig gebruik ik de iPhone, altijd een camera bij de hand.

Een reis naar de vergetelheid, vannacht gemaakt. In mijn droom terug naar de dagen in een grijs verleden. Bossen, meren, watervallen en eeuwenoude pelgrimswegen. Nationaal park Peneda-Gerês, zo ongerept als wat.

Loepzuivere digitale foto’s en ’t resultaat direct te beoordelen. Archaïsch fotorolletjes laten ontwikkelen, allang uit de tijd. Hupsakee, alle ontwikkelcentrales op de fles. Ach, dat heb je zomaar met de vooruitgang.

Een gebied overweldigend groen, bijna niet te geloven dat dit Europa is. Wandelen, was een inspannende ontspanning toen, in de kracht van m’n leven. Op naar Braga voorbij Ponte de Lima, via Arcos Valdevez naar Soajo.

Historie

Er wachtte ons een gerestaureerde authentieke woning. Volg de beschrijving: bij het cafeetje kunt u de sleutel ophalen. Dat was alles. Geen naam, adres of nadere aanduiding. Dorpje gevonden, ’t bewuste cafeetje niet. Dan maar bij de supermercado navragen. Handen en voeten werk, geen flauw benul van Portugees koeterwaals. De boodschap komt over, gelukkig.

Achter hem aanrijdend terug naar de middeleeuwen. Een doolhof aan bouwvallige huisjes opgetrokken uit granieten blokken. Via nauwe hobbelige straatjes. Niet gemaakt voor auto’s, onmogelijk elkaar te passeren. Een kleine auto kan er maar nèt door. Pfff, als er maar geen tegenligger aankomt.

Langs het plein met een unieke schandpaal. De Pelourinho do Soajo, sinds 1910 een Nationaal Monument. Hij doet grappig menselijk aan. Een vriendelijk kijkend gezicht, getooid met een driehoekige hoed.

Insluiper

In diepe slaap in de fraai gerestaureerde Casa do Souto. De eerste ochtend gewekt, een knarsende sleutel in het slot. De infiltrant laat zichzelf binnen en vertrekt stilletjes weer. Als een dief in de nacht.

Het aanrecht achterlatend vol verse broodjes, beleg, koffie, thee en verse melk. Meer dan zat voor ontbijt en lunch. De dagen erna voltrekt zich hetzelfde ritueel. Begroet door een schraal ochtendzonnetje.

Ontbijten op de stenen trap met uitzicht op de vallei. Bij elkaar klittende huisjes aan de overkant. Nog net te zien, tussen het groen doorschemerend. Waar de verhuurder z’n negotie in levensmiddelen blijkt uit te baten. Aha, de ontbijtservice en het geheimzinnige ochtendritueel opgehelderd.

Curieus

Hooggelegen op de grens van de bebouwde kom, een grote granieten aardlaag. Daarop is de gemeenschappelijke eira gevestigd. Bij die oude dorsvloer is een indrukwekkende verzameling korenschuren opgericht.

Opgetrokken uit steen, daterend uit de 18e en 19e eeuw. De opslagplaats voor het graan van de boerengemeenschap. De kruizen op de daken moesten heilige bescherming afroepen. Van hun kostbare inhoud, het dagelijkse brood van de dorpelingen.

Wij melden ons bij de kruidenier om afscheid te nemen. De sleutels in te leveren en het ontbijt af te rekenen. Een resolute weigering valt ons ten deel, om ook maar één escudo ervoor te ontvangen. Overweldigende gastvrijheid, waar vind je die nog. Die vriendelijke binnendringer, vast nog nooit veroordeeld tot de schandpaal.

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei

schandpaal_2

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

*

code